Baleárske ostrovy: Mallorca | Menorca | Ibiza | Formentera || Palma de Mallorca

Mallorca - Last Minute Dovolenka 2017!

Mallorca / Mallorka / Malorka / Majorca (Španielsko)

Gastronómia

Chutné nápady na ľahké trávenie: jedlá a nápoje

Tradičná malorská kuchyňa má prevažne vidiecky charakter a je obohatená rybami, hlavne keď sa približujeme k pobrežiu. V minulosti bolo bravčové mäso obľúbenejšie ako pokrmy z rýb, pretože sa nespájalo s nebezpečenstvom stratiť sa v búrke alebo skončiť v rukách pirátov. Okrem toho, nízky obsah planktónu v Stredozemnom mori je príčinou, že niektoré ryby sa na ostrov dovážajú z Atlantiku.

Gastronómia - jedlá a nápoje - Mallorca / Mallorka

Je samozrejmé, že malorská gastronómia sa postupne zušľachťovala a pôsobili na ňu aj rôzne vonkajšie vplyvy. Napriek tomu môžeme konštatovať, že si zachovala svoj pôvodný charakter.

Pred sto rokmi chudobní aj bohatí ostrovania večerali to isté jedlo - "sopes". Pripravuje sa z kapusty a zo zvyškov celotýždňového chleba, ktorý sa predtým namočí, aby zmäkol. Tzv. špinavá ryža "arroz brut" je kombinácia bravčového, kuracieho, králičieho a holubieho mäsa. Legendou v malorskej kuchyni je "sobrasada", klobása pripravená zo špeciálneho čierneho bravčového mäsa. Z tohto dôvodu sa na Malorke tradične chovajú čierne ošípané. Ostrovania si potrpia na "Pa amb Oli", jedle jednoduchej prípravy, ktoré je chuťovo naozaj výnimočné. Pripravuje sa z malorského chleba, olivového oleja, rajčín, syra alebo šunky a podáva sa s olivami a s dobrým malorským vínom.

V niektorých receptoch sa stretávajú prvky zeme a mora, napr. "pollastre i gambes", kuracie mäso s krevetami.

Ako dezerty ponúka malorská kuchyňa rôzne varianty založené na tradičných mandliach: mandľová piškóta, mandľová zmrzlina a pod. Kráľovnou malorských sladkostí je však "ensaimada", pri príprave ktorej sa používa bravčová masť. Najchutnejšie zemiakové "cocas" sa pečú vo ValIdemosse a na záver každej hostiny sa výborne hodí likér "hierbas".

Gastronómia - jedlá a nápoje - Mallorca / Mallorka

Tradičné jedlá: husté polievky Sopas, Sobrasada - klobásy z bravčového mäsa, Paella - rizoto s darmi mora, Ensaimadas - špirálovité plnené koláče, La Empanada - piroh plnený mäsovou alebo rybacou zmesou s cibuľou, Gazpacho, Tapas
Tradičné nápoje: Sangria, anízový, bylinný a mandľový likér

Práca v zahraničí (www.freejob.sk)

Mohlo by Vás ešte zaujímať:

Naše ďalšie projekty: Cyprus.sk | FreeJob.sk | Hurghada.sk | Jordansko.sk | Rhodos.sk | Sharmelsheikh.sk | Syria.sk

Odporúčame: Neplodnost.sk | Impotencia.sk | Freejob.sk | Ebooks.sk | Tu môže byť váš spätný odkaz

Dovolenkový bedeker o Španielsku, destinácii Mallorca!

malorka

Copyright © 2000 - 2017, Mallorca.sk * All rights reserved * Made in Slovakia

Booking.com